Millainen olut joulupöytään?

Teksit: Lauri Marttinen
Kuvat: Erkka Lyytikkä

Moni mieltää viinin sopivan parhaiten juhlavaan ateriaan, mutta etenkin  jouluruoan kanssa asia ei olekaan näin. Oluista  nimittäin löytyy huomattavasti enemmän erilaisia makuja jotka saa paritettua paremmin joulupöydän vaihteleviin makuihin. Olutta ei välttämättä ajattele niin juhlavana juomana, koska sen on tottunut nauttimaan tölkistä tai tuopista. Oluen juhlavuutta voi kuitenkin huomattavasti lisätä nauttimalla sen jouluaterialla näyttävämmästä ja oluelle sopivasta lasista. Esimerkiksi alkujuomaksi tarjottavalle hapanoluelle sopii loistavasti myös skumppalasi.

Alkupala

Alkupalat ovat usein kevyita ja ruokahalua herättäviä makupaloja, joihin sopii usein kevyet ja vaaleat oluet. Jouluaterialla monesti alkupaloina on tarjolla erilaisia kalaruokia, kuten kylmäsavustettua tai graavattua kalaa sekä mätiä. Näiden ruokien kanssa sopii hyvin yhteen vaaleat lagerit ja vehnäoluet. Rasvaisemmille kalaruoille taas sopii korkeampi katkeroinen pils olut.

Vaalea lager ja vehnäolut sopivat myös loistavasti erilaisille salaateille ja hedelmäistä vehnäolutta voikin käyttää myös vaikka salaatinkastikkeessa.

Pääruoka

Pääruoat ovat tuhdimpia ja vaativat usein makuparikseen myös tuhdimpia oluita. Monet joulu- ja talvioluet ovatkin usein alkoholipitoisuudeltaan vahvempia ja tuhdin maltaisia. Oluen hiilidioksidi ja kuivattava katkero toimivat myös tuhtien ruokien välissä makupaletin puhdistajana sekä auttavat leikkaamaan vaikkapa kinkun rasvaisuutta. 

Kinkun makupariksi sopii loistavasti täyteläisen maltaiset bockit, joiden maltainen makeus toimii vastapainona kinkun suolaisuudelle. Muita hyviä vaihtoehtoja kinkulle ovat tumma lager sekä erilaiset savuoluet. Etenkin savuoluiden savuisuus korostaa hyvin kinkun paistoaromeita. Jos joulupöydästä löytyykin kinkun sijasta kalkkuna, sopii sille loistavasti vaalea maibock tai vaaleampi savuolut. Riistalle taas kannattaa valita tumma ja paahteisempi savuolut.

Joulun laatikkoruokien kanssa voi kokeilla myös hieman hedelmäisempiä Pale Ale, IPA ja APA -oluita. Oluen katkero hieman leikkaa laatikoiden makeutta kun taas hedelmäiset maut sointuvat niiden kanssa hyvin yhteen. Laatikoille soveltuvat myös maltaisemmat ja vahvemmat lagerit.

Jälkiruoka

Suklaisten jälkiruokien kanssa sopii loistavasti tummat ja suklaiset porter ja stout -oluet. Suklaista ja kahvista porter -olutta voi myös käyttää esimerkiksi mutakakun joukossa jo leivontavaiheessa. Suklaan kanssa kannattaa myös kokeilla marjaisaa  hapanolutta, kuten berliner weisseä tai belgialaista kriek kirsikkaolutta.

Juustojen tuhtia rasvaisuutta tasapainottamaan kannattaa kokeilla reilummin humaloitua IPA -olutta tai mausteisia belgioluita kuten dubbel ja trippel -oluita. 

Kaikkein komplekseimmat ja tuhdeimmat oluet kannattaa säästää jälkiruoaksi ihan sellaisenaan nautittavaksi. Näiden oluiden monikerroksiset ja tuhdit maut voivat olla jopa liikaa paritettuna jonkin ruoan kanssa. Näitä oluita ovat mm. imperial stoutit, barley wine -oluet sekä villihiivoilla käyetyt wild alet ja lambicit.

Joulusaunaan sopii parhaiten miedompi ja raikas vaalea lager tai vaikkapa savulager.

3,984 Katsottu
0
Ostoskori
  • No products in the cart.