Panimoyhtiö X

Moi! Olen Lauri Marttinen, Panimoyhtiö X:än toimitusjohtaja ja olutmestari sekä yksi yrityksen perustajista. Tämän blogin tarkoituksena on kertoa teille panimomme arjesta kulissien takana sekä jakaa tietotaitoa oluen valmistuksesta ja pienpanimon pyörittämisestä. Tässä ensimmäisessä postauksessa käydään läpi sitä, mistä idea omaan panimoon sai alkunsa ja miten tuosta ideasta muodostui allekirjoittaneelle ura pienpanimoalalla.

Mistä kaikki alkoi?

Kiinnostus pienpanimo-oluita ja käsityöläisoluita kohtaan alkoi 2016 opiskeluaikana kun ystäväni ja sittemmin yksi panimon perustajajäsenistä tutustutti minut König Ludvig Weissbieriin Jyväskylän Vihreässä Haltiattaressa. Tuo saksalaistyylinen vehnäolut oli itselle ensimmäinen “oikea” olut ja oluen hedelmäinen ja vehnäisen pehmeä suutuntuma oli jotain ihan erilaista, kuin mitä bulkkikaljat olivat siihen mennessä tarjoilleet. Tuosta kokemuksesta heräsi heti pieni kiinnostus erilaisia oluita kohtaan. Asiaa joudutti myös se seikka, että tuona samana iltana samassa ravitolassa oli meneillään paikallisen DOS -olutseuran olutilta. Kaivoimme puhelimet esiin, laitoimme googlen laulamaan ja jo samalta istumalta liityimme olutseuran jäseniksi.

Olutseuran olutilloissa maistellessa kiinnostus ja tiedonjano vain kasvoivat olutta ja sen monimuotoisuutta kohtaan. Eräänä päivänä mieleeni pälkähti, että oluttahan voisi kokeilla valmistaa itse kotona. Kesätöissä kahvitauolla taas google esiin ja etsimään tietoa oluen valmistuksesta. Törmäsin John Palmerin kirjoittamaan kirjaan How to Brew ja olinkin parissa päivässä lukenut tuon kirjan kannesta kanteen ja tilannut kotiin raaka-aineet ja välineet ensimmäistä oluttani varten.

Laitoin opiskelukavereilleni viestiä, että kiinnostaisiko heitä oluen pano? Siinä sovittiin sitten jo seuraavalle viikonlopulle keittopäivä ja samalla perustin meille Whatsappiin ryhmän nimeltä “Panimo X”, sen kummemmin nimeä miettimättä. Samoihin aikoihin kun tuo ensimmäinen erä valmistettiin (ensimmäinen oluemme oli muuten Mango IPA), oli Jyväskylässä alkamassa Olutsatama 2017. Porukalla lähdettiinkin sinne oluita maistelemaan ja inspiraatiota kotioluille hakemaan. Olutsatamassa sitten törmättiin vanhaan inttikaveriin jolle kerrottiin tästä kotiolutharrastuksesta ja otettiin mukaan remmiin. Tuolloin muistan että fiilisteltiin ajatusta siitä kuinka hienoa olisi olla Olutsataman kaltaisella bissefestarilla myymässä olutta. Ajatuksen siemen omasta panimosta alkoi itää.

Kotipanimosta kiertolaispanimoksi.

Kukaan meistä perustajista ei oikein tarkasti muista, että miten yhtäkkiä lähdimme perustamaan yritystä ja omaa panimoa, vaikka meillä oli kotioluen valmistuskokemusta vasta vajaan vuoden verran. Jotenkin pyörät vain pyörähtivät ja löysimme itsemme kirjoittamassa yrityksemme toimintasuunnitelmaa keskellä päivää Harry’s ravintolan takatilassa hyppytunnilla. Tavoitteenamme oli, että pääsisimme vuoden 2018 Olutsatama tapahtumaan ja nyt ongelmaksi muodostuikin, että miten sitä olutta saataisiin kaupallisesti valmistettua. Nopeasti päädyimme siihen lopputulokseen, että kiertolaispanimona meidän pitäisi aloittaa. Niinpä maaliskuussa 2018 rekisteröitiin yritys nimeltä Panimoyhtiö X Oy ja otettiin yhteytta United Gypsies panimoon. United Gypsies Lohjalla tarjoaa panimoaan kiertolaispanimoiden käyttöön ja olikin oiva ponnistuslauta meille oman panimon perustamiseen.

Kun kävimme sitten Lohjalla keittämässä kaksi ensimmäistä oluttamme Mango IPAn ja Hefeweizenin, niin tykästyimme heidän itserakennettuun keittolaitteistoon. Olihan panimon perustajista 4/5 automaatio- ja sähkötekniikan insinööriopiskelijoita. Jälleen pyörät pyörähtivät ja samalla reissulla ostettiin Torista jonkun vanhan maitotilan tilatankki, josta myöhemmin rakennettaisiin mäskäyskattila. Ehdimme käytännössä olla kiertolaispanimo vain noin 5 tuntia, kun olimmekin jo hankkimassa omaa laitteistoa.

Oman panimon perustaminen.

Olutsatama 2018 oli se viimeinen töytäisy joka sysäsi tälle uralle. Se uskomaton fiilis tarjoilla oluesta kiinnostuneille ihmisille jotain itsesi luomaa ja keskustella oluesta muiden alan ihmisten kanssa. Se uskomaton tunnelma ja yhteisöllisyys panimoiden kesken noissa tapahtumissa ja muulloinkin on edelleen eittämättä tämän alan suola.

Kesä ja syksy käytettiinkin sitten hyvin tiiviisti siihen, että saataisiin oma panimo pyörimään viimeistään vuoden 2019 alusta. Panimolle tarvittiin toimitilat, laitteisto piti hankkia ja rakentaa, valmistukseen ja varastointiin tarvittiin Valviran ja Tullin sekä Verottajan luvat, oluelle piti luoda myyntikanavat kauppoihin ja ravintoloihin ja samaan aikaan kaikki meistä työskentelivät vakituisesti jo valmistuttuamme keväällä. Lisäksi tähän kaikkeen tarvittiin jostain rahaa. Sitä onneksi liikeni pankista Finnveran takaaman lainan muodossa, mutta sehän tarkoitti, että toiminta oli saaatava käyntiin mahdollisimman pian.

Syksyn aikana sitten saatiin kuin saatiinkin kaikki valmiiksi ja sitten vain odoteltiin valmistulupia Valviralta. Joulukuussa 2018 tuo lupa sitten irtosi ja ensimmäinen kaupallinen oluterä Hefner vehnäolutta saatiin valmiiksi ja myyntiin paikallisiin kauppoihin ja ravintoloihin tammikuussa 2019.

Tässä sitä sitten ollaan.

Tuolla tiellä ollaan edelleen ja vuodet ovat vierineet vaihtelevalla menestyksellä. Korona pandemian sekä Ukrainan sodan aiheuttamat raaka-aineiden ja energian hinnan nousut sekä inflaatio eivät ole tehneet pienen yrityksen pyörittämisestä todellakaan helppoa. Edelleen oluita valmistetaan samalla intohimolla oluen monimuotoisuutta kohtaan. Tuota samaa intohimoa yritän teille tämän blogin tulevissa julkaisuissa jakaa.

4,294 Katsottu
0
Ostoskori
  • No products in the cart.